Een ruk naar rechts?

Een ruk naar rechts?

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

Met de landelijke en Europese verkiezingen achter ons breekt langzamerhand de tijd aan om de balans op te maken. Is de door de media gevreesde ruk naar rechts uitgebleven, of waait er een koude wind van realisme en extreem, radicaal of ultra rechts? Normaal rechts lijkt immers niet meer te bestaan.

Op het moment dat ik deze column schrijf, zo laat mogelijk voor de deadline, want het lijken dagkoersen te zijn met de kabinetsvorming, weten we eigenlijk nog helemaal niets. Wat we wel weten is dat, bijna zonder uitzonderingen, de media alleen maar in staat is ‘rechts’ te bekritiseren. Echt inhoudelijk wordt het daarbij zelden en ook bij de links georiënteerde oppositie lijkt er sprake te zijn van volstrekte ideeënarmoede. Niet een beter en aantrekkelijker alternatief bieden zij, maar slechts commentaar op de toon van de tegenpartij of diens eerdere uitspraken.

Is het nou echt zo dat Nederland verrechtst? Of is er eerder sprake van een ruk naar normaal? Ik kan zoveel abnormale zaken opnoemen die de laatste jaren onder het mom van ‘beschaving’ geïntroduceerd werden als normaal. Ik kan niet uitputtend zijn, maar hebt u even?

We bevinden ons in een wooncrisis, toeslagen- crisis, veiligheidscrisis, energiecrisis, stikstof- crisis, natuurcrisis, asielcrisis, zorgcrisis, etc. En dat in combinatie met een indrukkend uitgavenpatroon van de Nederlandse overheid. Nog nooit hadden we zoveel ambtenaren en nog nooit werd er zoveel geld uitgegeven. Zou er dan niet gewoon sprake kunnen zijn van een falend systeem of mogelijk zelfs een bestuurscrisis? Zou het kunnen dat je niet alles met geld kunt oplossen?

In mijn toko, als oplossingen niet blijken te werken, proberen we steeds iets anders. Net zolang totdat problemen wel succesvol getackeld worden. Zou het zo kunnen zijn dat een nieuwe aanpak ook bij de overheid tot andere uitkomsten gaat leiden? Een ding is zeker: op dezelfde weg doorgaan levert alleen maar meer van hetzelfde op! En welbeschouwd is er niks normaals aan een wachtlijst van 10 jaar voor een eigen huurwoning, 28 miljard uitgeven aan het voorkomen van 0,000038 graden opwarming, het financieren van NGO’s met een politieke agenda, etc, etc.

En brengt het nieuwe kabinet geen verbetering of ontstaat er nieuwe ellende? Dan weet ik zeker dat de Nederlanders bij de volgende verkiezingen weer ingrijpen.

Een fijne hete zomer.

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720